Obszerna metaanaliza wykazała, że fluorowanie wody nie jest szkodliwe dla zdrowia

5 lipca 2017, 05:39

Fluorowanie wody pitnej, mimo że stosowane od dziesiątków lat, wciąż wzbudza kontrowersje, a w wielu serwisach internetowych można przeczytać, że przyczynia się ono do rozwoju nowotworów czy obniżenia ilorazu inteligencji. Sprawę postanowił ostatecznie rozstrzygnąć australijski National Health and Medical Research Council (NHMRC)



Czy akceptujesz swoje ciało?

15 grudnia 2006, 12:52

Kobiety i mężczyźni różnią się od siebie pod wieloma względami, także jeśli chodzi o podejście do jedzenia.


Nikotyna w e-papierosach uszkadza DNA i może prowadzić do nowotworów

30 stycznia 2018, 13:26

Zawarta w e-papierosach nikotyna uszkadza DNA w sposób, który może zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów, donoszą autorzy najnowszych badań przeprowadzonych na myszach. Profesor Moon-shong Tang z Wydziału Medycyny Uniwersytetu Nowojorskiego informuje, że uszkodzeniom ulega zarówno DNA jak i mechanizm odpowiedzialny za jego naprawę, co zwiększa ryzyko mutacji komórek i nowotworzenia


Olej lniany zabezpiecza przed osteoporozą

24 listopada 2009, 09:50

Po badaniach na zwierzętach naukowcy twierdzą, że uzupełnienie diety o olej lniany zmniejsza ryzyko osteoporozy u kobiet, które przeszły menopauzę bądź chorują na cukrzycę (International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health).


Dieta uwzględniająca ryby może pomóc w profilaktyce astmy

20 marca 2019, 11:08

Jedzenie ryb może pomóc w zapobieganiu astmie.


Płaczące niemowlę

Odrobina cukru ukoi ból u niemowląt

13 maja 2010, 09:49

Jak ukoić płacz niemowlęcia poddawanego szczepieniu? Każda mama chciałaby znać na to sposób. Cudownej metody nie ma, ale można znacząco zmniejszyć ból malucha w prosty, tani i bezpieczny sposób.


Listeria

Te same zalecenia dla ciężarnych i chorych na raka

16 grudnia 2010, 12:22

Kobiety w ciąży nie powinny jeść pewnych pokarmów, takich jak miękkie sery pleśniowe, zwłaszcza z niepasteryzowanego mleka. Badanie przeprowadzone przez naukowców z brytyjskiej Agencji Ochrony Zdrowia (Health Protection Agency, HPA) wskazuje, że te same ograniczenia dietetyczne, związane z ryzykiem zapadnięcia na listeriozę, dotyczą również osób z chorobami nowotworowymi.


Gotowanie na otwartym ogniu oddziałuje na rozwój poznawczy?

4 czerwca 2012, 10:45

Dotąd można było usłyszeć o wpływie regularnego gotowania na otwartym ogniu na zdrowie fizyczne, np. układ oddechowy czy odpornościowy. Teraz po raz pierwszy wykazano, że taki sposób przygotowywania jedzenia może się wiązać z nieprawidłowościami w rozwoju poznawczym dzieci: zaburzeniami pamięciowymi czy deficytami społecznymi (International Journal of Environmental Health Research).


Tytoń szkodzi mimo wietrzenia pomieszczeń

21 czerwca 2013, 10:26

Naukowcy z Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) jako pierwsi na świecie dowiedli, że ekspozycja na pozostałości dymu tytoniowego, które osiadają na wszelkich możliwych powierzchniach, prowadzi do uszkodzeń DNA. Uczeni wykazali również, że w takim przypadku ciągłe wystawienie na mniejsze dawki jest bardziej niebezpieczne niż gwałtowna ekspozycja


Migrena zwiększa ryzyko depresji

18 października 2013, 11:11

U osób z migrenami depresja występuje ok. 2-krotnie częściej niż u ludzi niecierpiących na tego typu bóle głowy. Wg naukowców z Uniwersytetu w Toronto, statystyki dla mężczyzn i kobiet prezentują się następująco: 8,4% vs 3,4% i 12,4% vs 5,7%.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy